Hagibor

Co si pohlídat při koupi novostavby

Poohlížíte se po bydlení a preferujete novostavby, protože máte pocit, že se starým bytem jsou jen samé problémy? Samozřejmě, že s koupí novostavby dosáhnete jisté míry klidu, a to nejen co se týče novoty nemovitosti, ale též záruky na případné vady, kterou byste u starší zástavby většinou hledali jen marně. Ani novostavba však nemusí být dokonalá, proto je dobé zaměřit se na nejdůležitější věci, u kterých byste posléze mohli litovat, že jste jim nevěnovali dostatečnou pozornost.

Zmapujte si lokalitu, zjistěte si vše o developerovi, nebojte se přizvat na pomoc odborníky a nepodceňujte ani kupní smlouvu či jiné dokumenty, které souvisí s územním a stavebním řízením.

Začněte výběrem vhodné lokality

Ač se to může zdát jako maličkost, ve výsledku bude lokalita hrát velkou roli. Novostavby jsou na první pohled velmi atraktivní nemovitosti, jenže ani nejmodernější a nejluxusnější bydlení se nikterak nevyrovná špatnému umístění. Chybí-li v okolí vyhlédnutého bydlení autobusová zastávka a obchod, mohli byste také brzy zjistit, že takto vám to nevyhovuje. Bezproblémová dopravní dostupnost a dostatečná občanská vybavenost je pro mnohé základ. Není tedy nic jednoduššího, než si na papír sepsat pár detailů, které musí nové bydlení splňovat – v naprosté většině případů se jedná o docházkovou vzdálenost od stanice MHD, obchodu a také blízkost nemocničního zařízení. Není od věci, zjistit si jaké jsou plány s výstavbou do budoucna, a to především, pokud kupujete bydlení v okrajových částech měst.

Developerské společnosti v dnešní době již na všechny tyto věci myslí, zastávka MHD či obchody již v současnosti nebývají problém. Některé lokality, kde se staví rozsáhlejší projekty jsou mnohdy lépe občansky vybavené, než starší zástavba v okrajových částech měst.

Nepodceňujte stav novostaveb

Nyní se dostáváme k samotné novostavbě. I přes pěknou fasádu, nová okna a bezpečností dveře, může novostavba skrývat mnohá úskalí. Zaměřte se tak na to, zda není například vlhká konstrukce obvodového zdiva, problém by mohl být i ve špatné hydroizolaci. Nepodceňujte ani jakékoliv menší praskliny na zdi či stropu. S tím vším je nutné počítat od začátku. Většina laiků však bohužel skryté vady nepozná. Je tedy vhodné na pomoc přizvat odborníky, kteří vám pomohou případné nedostatky novostavby odhalit. Touto radou byste se však měli řídit i při koupi starší nemovitosti. Některé závady domů jsou pro oko laika takřka neviditelné, až odborník Vám dokáže ukázat, kde jsou nedostatky a kde naopak výhody daného objektu. Přesto však platí, že veškeré vady u novostaveb můžete reklamovat v rámci záruční lhůtu.

Vhodné je se v případě koupě poradit i s advokátem. Ten s vámi projde kupní či rezervační smlouvu, aby posléze nedošlo ke zbytečným nesrovnalostem.

Sečteno, podtrženo – pokud kupujete nemovitost ať starší zástavbu nebo novostavbu, hlavní věc, kterou si rozmyslete je vhodnost vybrané lokality, pro potřeby vaše i vaší rodiny, kvalitu a stav nemovitost, kterou by vám měl v ideálním případě potvrdit odborník a výhodnost kupních a jiných smluv a dokumentů, které podepisujete a s koupí bydlení souvisí. 

Doporučujeme: novostavby Prahadeveloperské projekty Prahamezonetový byt Prahapůdní byty Prahabyt s terasou Prahaloftový byt Praha - byty bez realitky - byt s předzahrádkou Praha - pronájem bytu praha

Copyright © 2024

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328.

0.006 sec