Hagibor

Cenové rozdíly bytů podle lokalit

Ceny nemovitostí nerostou všude stejně, v atraktivních lokalitách se většinou stále zvyšují, a to mnohdy velmi rychle. V méně zajímavých oblastech naopak rostou jen pozvolna. Je tedy dobré, zjistit si v jakém cenovém pásmu se Vámi zvolená nemovitost nachází, pokud je na cenové mapě ve vyšších číslech, určitě nedoporučujeme s koupí bytu otálet.

Český statistický úřad zmapoval průměrné navyšování cen nemovitostí, číslo se dostává na 1,1% ročně, při zaměření přímo na Prahu se jedná až o 1,7%. Nárůst tedy není tak jednoznačně dramatický, ale stále se jedná o průměr, kde se vzájemně ruší navýšení cen v nejzajímavějších lokalitách oproti poklesu v nejméně atraktivních částech republiky či Prahy.

 

 

Lokalita nikdy nebyla důležitější, než je tomu teď.

Ceny bytů, které jsou již nyní v atraktivních lokalitách vysoké budou i nadále růst. Naopak je tomu u nemovitostí v méně zajímavých místech, zde mohou ceny stagnovat nebo dokonce klesat. Pomyslné nůžky realitního trhu se tak čím dál tím více rozvírají a je dobré situaci sledovat a včas podchytit.

Pokud se zaměříme na Prahu a vyjmeme první městskou část, kde jsou odlišné ceny než ve zbytku metropole, tak zde najdeme atraktivní části jako jsou Vinohrady, Břevnov, Smíchov, Letnou, Dejvice či Vršovice. Byty se zde prodávají velmi dobře, cena může být až dvojnásobná oproti lokalitám, které jsou daleko od centra a nemají tak dobrou dopravní dostupnost. Stejnou logiku pak najdete i ve zbytku republiky.

Pokud se zaměříte na cenovou mapu lokalit a vyjde Vám například, že Vinohrady jsou jednou z nejdražších lokalit, nenechte se rovnou odradit, protože pokud je třeba někde šetřit, na lokalitě se to nevyplatí. Lepší je se rozhodnout pro místo, kde je zaručené, že se Vám zakoupená nemovitost bude dále zhodnocovat. Pokud se totiž rozhodnete šetřit a zvolíte na cenové mapě méně atraktivní oblast může se stát, že byt budete za pár let prodávat za stejnou nebo dokonce nižší cenu, než jste ho původně kupovali, jelikož ceny na realitním trhu se stále hýbou.

Samozřejmě jste však měřítkem vhodnosti lokality stále pouze vy. Když potřebujete levný byt, tak je zbytečné pokukovat po centru, protože je mnoho jiných lokalit, které jsou levnější a stále s dobrou dopravní dostupností či větším klidem a zelení. Pokud však chcete bydlet v atraktivní lokalitě, doporučujeme jednat rychle, ceny se totiž v těchto místech nezastaví a za rok může být všechno jinak. Další výhodou je míra úrokových sazeb hypoték, které jsou nyní velmi nízko. Prognóza mluví o tom, že ještě tento rok se budou držet na minimech, proto by bylo dobré toho využít, dokud je čas. Díky nízkým úrokovým sazbám si také spíše můžete dovolit atraktivnější lokalitu, kde máte jistotu budoucího zhodnocení.

Pokud kupujete bydlení na 100% hypotéku, dejte si také pozor. ČNB chce tuto možnost omezit, ale není pak větší problém vykrýt částku z jiného typu úvěru či stavebního spoření. 

Zdroj: Home Institut

Doporučujeme: novostavby Prahadeveloperské projekty Prahamezonetový byt Prahapůdní byty Prahabyt s terasou Prahaloftový byt Praha - byty bez realitky - byt s předzahrádkou Praha - pronájem bytu praha

Copyright © 2024

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328.

0.005 sec