Reality idnes

Jak vybrat tu správnou nemovitost?

V současnosti je díky nízkým cenám nemovitostí i příznivým sazbám hypoték dobrá doba pro nákup nemovitosti, ať již pro vlastní bydlení nebo jako investici do budoucnosti.

Jak ale vybírat, abyste při koupi neprohloupili?

Jedním z nejdůležitějších kritérií je lokalita. Při koupi nemovitosti byste se měli ujistit, že má dostatečnou občanskou vybavenost, tzn. že zde nechybí školy a školky, zdravotnická zařízení, pestrá škála obchodů a v neposlední řadě dobrá dostupnost nejen autem, ale i hromadnou dopravou. Určitě nezapomínejte na kvalitu vozovek a příjezdových cest, jaká je vzdálenost od zastávek autobusů nebo vlaků a spočítejte si dobu, za kterou se dostanete do zaměstnání. Kromě těchto parametrů, které se dotýkají Vašeho každodenního života je dobré si zjistit, a to především v okrajových částech měst, s čím obec v budoucnu počítá, projděte si územní plány, zda se nepočítá se stavbou průmyslové zóny nebo zda ten úžasný výhled z balkónu za pár let nepřekryje budova. Pro kvalitu vašeho života je pak zásadní i fakt, jestli se v blízkosti nenachází letiště nebo dálniční tah.

Nikdy není také na škodu projít si lokalitu v různé denní doby, může se totiž stát, že narazíte na rušivý element, který může v budoucnu znamenat určitý diskomfort. 

Před koupí nové nemovitosti je dobré si pořádně rozmyslet, co vlastně hledáte. Zda chcete raději byt nebo dům se zahradou, kde ovšem nesmíte zapomenout počítat s podstatně větší údržbou a tedy i vyššími náklady do budoucna. Je třeba zvážit, zda vybraná nemovitost bude vyhovovat nejen Vám, ale i všem ostatním členům rodiny.

Na závěr shrnutí několika zásad, na co si dá při výběru nemovitosti pozor:

  • Dokumenty nechte posoudit odborníkem – nikdy nepodepisujte smlouvu, ve které kupříkladu stojí, že kupujete nemovitost tak, jak je. Vzdali byste se totiž možnosti reklamace skrytých vad a jejich případné kompenzace.
  • Nechte si zhotovit nezávislý odhad ceny – zjistíte tak, zda je cena nemovitosti adekvátní k její skutečné hodnotě. Pokud si chcete vzít pro koupi domu či bytu hypotéku, pak je odhadce nezbytný.
  • Zjistěte maximum informací – při koupi nemovitosti přes realitní kancelář nezapomínejte na to, že i ona hájí své zájmy a nemusí Vás proto upozornit na veškerá negativa. Je tedy dobré zavolat na stavební a obecní úřad, poptat se mezi sousedy nebo známými. Veškeré nabyté informace mohou být klíčové pro vaši budoucnost – jak se v obci žije, jaké jsou s lokalitou zájmy do budoucna nebo jací jsou sousedé.
  • Zkontrolujte si energetické štítky – ty jsou již povinné ke každé nemovitosti k prodeji.
  • Nekupujte pod tlakem – všechno si promyslete. Množství žhavých zájemců o byt totiž může být pouhou taktikou realitního makléře.
  • Myslete dopředu – okolnosti v budoucnu mohou být různé a je možné, že budete nemovitost muset prodat. Koupě domu nebo bytu v neatraktivní lokalitě, kde ceny dlouhodobě klesají tedy většinou není dobré rozhodnutí.

Zdroj: http://finexpert.e15.cz/jak-vybrat-tu-spravnou-nemovitost

Doporučujeme: novostavby Prahadeveloperské projekty Prahamezonetový byt Prahapůdní byty Prahabyt s terasou Prahaloftový byt Praha - byty bez realitky - byt s předzahrádkou Praha - pronájem bytu praha

Copyright © 2024

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328.

0.007 sec