Reality idnes

Jaké problémy mohou vyvstat při vyřizování hypotéky?

Hypotéka

Rozhodli jste se pro koupi nemovitosti, ovšem nemáte dostatek finanční hotovosti? V takovém případě přichází na řadu hypotéka. Jenže vyřízení hypotečního úvěru není vždy otázku jednoho týdne. Je totiž nutné počítat i s případnými komplikacemi, které mohou samotný proces schvalování prodloužit.

Mnozí to jistě již znají. Najdete si ideální nemovitost, která vás nadchne po všech stránkách. Za vámi je však nespočet dalších potencionálních zájemců, a tak raději ihned podepíšete rezervační smlouvu. A až poté začnete řešit finance. Bohužel však s otázkou peněz vyplouvá na povrch mnoho problémů, které mohou dokonce vyústit v neschválení hypotéky. Rezervační smlouva je ale podepsána a vy tak chtě, nechtě přijdete o rezervační poplatek.

Před zaplacením jakékoliv zálohy za nemovitost si zjistěte, že jste pro banku bonitní a že vám hypoteční úvěr schválí.

Jak postupovat při vyřizování hypotéky

Vyřizování hypotéky je občas běh na dlouhou trať. Po vybrání pro vás nejvhodnějšího hypotečního úvěru je potřeba připravit všechny materiály, které jsou důležité pro schválení. Mezi ně patří výpis z registru dlužníků, z katastru nemovitostí, odhad nemovitosti, nabývací tituly, a pokud žádáte o hypotéku na stavbu domu, pak budete potřebovat stavební povolení. Dále je nutné dodat osobní údaje a poklady o výši vašich příjmů. Tento proces trvá jeden až dva týdny.

Po předložení všech potřebných materiálů přichází na řadu schvalovací řízení, které je obvykle v délce dvou týdnů. Během této doby banka prověří vámi dodané informace, posoudí vaší bonitu a ověří ručitele.

Pokud vaši žádost banka neschválí, pak máte možnost jít požádat o úvěr do jiné instituce. V opačném případě vám však bude předložena smlouva k podpisu.

Problémy při vyřizování hypotéky

Pokud při vyřizování hypotečního úvěru nedojde k žádným problémům, jedná se většinou o proces dlouhý jeden měsíc. Často však mohou nastat komplikace, které tuto dobu výrazně prodlouží.

Problém může nastat hned při dokládání vašeho příjmu. Banka vám může žádost zcela zamítnout z důvodu nedostatečného příjmu nebo z důvodu zaměstnání na dobu určitou či na dohodu. Stejně tak problém nastává při vyřizování hypotéky u živnostníků, mladých lidí a matek samoživitelek. V těchto případech je opravdu nutné si ověřit před podepsáním rezervační smlouvy, zda vám banka vyhoví či ne.

Při žádosti si také zjistěte, že nejste vedeni v registru dlužníků. Stačí si koupit ledničku na splátky, s jednou z nich se opozdit a hned jste vedeni jako dlužník. I přesto, že jste již dávno vše splatili, v registru můžete být vedeni ještě dlouhé měsíce poté. Je nutné zažádat o výmaz a doložit, že žádné dluhy nemáte.

Dále je také vhodné počítat s tím, že odhad nemovitosti nemusí dopadnout tak, jak předpokládáte.

Průměrný úrok hypotečních úvěrů

Na druhou stranu, ač problémů při vyřizování a samotném schvalování hypotečního úvěru může vyvstat nespočet, nabízené úrokové sazby jsou stále velmi lákavé. Pokud se do budoucna rozhodujete pro koupi nemovitosti a víte, že celkovou sumu peněz na byt či dům nenašetříte, pak je letošní rok ještě stále ideálním obdobím pro využití hypotečních služeb. Průměrná úroková sazba se nyní pohybuje kolem 2,57 %. Sehnat však lze i hypotéku s nabízeným úrokem 1,59 %. 

Doporučujeme: novostavby Prahadeveloperské projekty Prahamezonetový byt Prahapůdní byty Prahabyt s terasou Prahaloftový byt Praha - byty bez realitky - byt s předzahrádkou Praha - pronájem bytu praha

Copyright © 2024

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328.

0.005 sec