Hagibor

Nebojte se černé barvy v interiéru

V šatníku ji nosí mnozí z nás, do bytu si ale černou barvu jen tak nepustíme. Černá či ještě lépe antracitová barva ale interiéru dodá punc elegance a luxusu a podtrhne výraz zajímavých kousků nábytku a doplňků.

Černou mnoho z nás vnímá jako barvu negativní a smutnou. Při navrhování interiérů ji opomíjíme z obavy, že prostor zbytečně ztmaví. Pokud s ní ale umíte zacházet, překvapí vás. Není totiž prvoplánově chladnou a neutrální, v interiéru může působit kontroverzně a výrazně, ale nikoli rušivě. Při správném použití získá prostor originální a dramatický nádech a i jednoduše zařízený interiér bude působit mnohem zajímavěji.

Černou můžete použít jen jako oživení na drobných doplňcích, nebo jí naopak dopřát větší plochu a nechat na ní světlejší nábytek opticky vystoupit. Světlý nábytek na tmavém pozadí vystoupí a přitáhne mnohem více pozornosti. Máte-li v místnosti jen jeden či dva větší kousky nábytku v bílé či světlé barvě, zkuste zvolit antracitové či tmavě šedé pozadí, díky kterému nábytek vystoupí a získá opticky na plastičnosti. Zbytek nábytku a doplňků v interiéru by již měl být spíše neutrální, barevně na něj neupozorňujeme.

Černé se nemusíte bát v žádném interiéru, pracujte s ní ale chytře. Černý kousek nábytku se například nehodí do tmavého koutu místnosti, který by ještě více potemněl. Rozhodně se vyvarujte použití černé na stropě místnosti, zbytečně by ubírala na světelných podmínkách i sebevětšího prostoru. Vždy záleží na prostoru, použitém nábytku i zvolených doplňcích. Nemáte-li odvahu pustit se do zařizování sami, spolehněte se na radu interiérového odborníka, který vám ukáže nejvhodnější kombinace!

Díky neutrálnosti černé ji můžete svobodně kombinovat s mnoha barvami, které díky ní vystoupí a rozsvítí se. Vkusně vypadá se stříbrnou, zlatou a dalšími metalickými odstíny, i s kovovým zařízením, tato kombinace dodá prostoru noblesu a dramatičnost. Na černém pozadí si můžete navíc dovolit kombinovat více barev, materiálu i tvarů, aniž by interiér působil přeplácaně. Pomocí volby doplňků pak můžete také snadno měnit atmosféru místnosti. Pokud se vám interiér rychle okouká, při návrhu interiéru zvolte nové tmavé pozadí a nápadité, barevné doplňky, které můžete variabilně měnit podle ročního období a dalších příležitostí. Místnost snadno a s minimem financí i práce získá rychle úplně jinou náladu.

černou barvou v bytě šetřete. Lze ji využít v jakékoli místnosti, od kuchyně po dětský pokojík, ale s mírou a velkým citem. Měla by být spíše oživením interiéru, ne pravidlem, na které narazíte v každé části bytu. Pak by prostor zbytečně ztmavovala.  Dejte jí větší prostor v jedné místnosti, v dalších volte černou spíše na doplňcích.

S černou se také setkáváme v kuchyni a jídelně. Zde se nemusíte bát ani větších tmavých ploch, kombinace černé a bílé nebo světlých tónů působí vyváženě a čistě. Zejména lesklá černá bude působit luxusně, populární industriální styl si vyloženě žádá kombinaci černé a minimalistického kovu. Na černé je bohužel více vidět i sebemenší nečistota, na kovu zase upoutá pozornost každý otisk prstu, věnujte tedy velkou pozornost použitému materiálu v závislosti na využití. (Obrázek kuchyně: blog.thenest.com)

Obývacímu pokoji dodá černá formálnější ráz, nádech elegance a uhlazenosti. V černo-bílé kombinaci se bude cítit příjemně každá vaše návštěva. Máte-li strach, že bude místnost působit příliš studeně, oživte ji živými zelenými rostlinami, které v kontrastu s jednoduchou bílou a černou ještě více vyniknou. „Nechcete-li vymalovat na tmavo celou stěnu, zkuste interiérové tapety a nálepky, módní jsou zejména přírodní motivy. Dominantní vzor na zdi v kombinaci s barevně sladěnými menšími kusy nábytku zjemní a skvěle propojí celou místnost. (Obrázek obývacího pokoje: www.home-designing.com)

Ani v menším prostoru se nemusíme černé obávat, pokud je místnost dostatečně osvětlená. Ve velmi dobře prosvětleném koutu se nemusíte bát ani vymalovat černou barvou dokonce celou stěnu. Černá v kombinaci s dostatkem světla bude působit čistě a harmonicky. Prostor doplňte prostým světlým nábytkem a nebojte se výrazně barevných intriérovýh doplňků – polštářků, rámečků, váz. Vytvořte si doma svůj hřejivý prostor pro chvíle odpočinku, konverzaci či meditaci. (Obrázek menší místnosti: thecolorfulbee.com)

I v místnosti zcela bez oken lze černou použít. Módní je v poslední době zejména v koupelnách - na černém pozadí krásně vynikne luxusní vana, umyvadlo bude díky kontrastu barev působit vždy čistě. Chcete-li místnosti dodat lehkost a vzdušnost, využijte florálních motivů na stěnách nebo doplňcích. (Obrázek koupelny: interier.hyperbydleni.cz)

Bílá a černá je osvědčenou kombinací i do pracovny či pokoje pro studenta. Neodvádí pozornost a nehrozí, že se rychle okouká. Výrazná kombinace bílé a černé je nejen elegantní, ale i nadčasová, takže může stárnout i s vaším dítětem, aniž by se v pokoji s přibývajícími roky cítilo nepatřičně. Stačí obměnit drobné doplňky a motivy, které místnosti dodají dle potřeby hravý nádech, jemný dívčí styl nebo sofistikovaný dospělý ráz. (Obrázek pracovny: underworldrag.blogspot.com)

I v pokojíčku pro nejmenší děti může černá najít své místo. Dětský pokoj nemusí zdobit jen sladké pastelové barvy a hravé tapety s pohádkovými postavami. Aktuálně nejvíce letí pirátské motivy, které využívají kombinace bílé a černé. Černou stěnu oživte bílou sítí či motivem lebky, vedle jednoduchého bílého nábytku postavte tmavou, hrubě opracovanou truhlici a máte ideální doupě pro každého nadšeného dobrodruha. (Obrázek chlapeckéhop pokoje: pinteres.com)

holčičím pokojíčku jsme zvyklí spíše na „sladší“ barvy, ale právě ty na černém pozadí krásně vyniknou. Bílý nábytek a světle růžové textilní doplňky budou na tmavém pozadí mnohem výraznější a z pokojíku udělají příjemně hřejivé místo. (Obrázek dívčího pokoje: inverted-world.com)

ložnici černou oceníte obzvláště, neboť působí výrazně uklidňujícím a nerušivým dojmem. Zde se nebojte dát černé i větší prostor, zvýrazní postel, noční stolky i drobné doplňky. Bojíte-li se, že bude působit tvrdě, zjemněte ji opět přírodními motivy a vzory květin. Získáte elegantní a noblesní prostředí, ve kterém se vám bude příjemně usínat. (Obrázek ložnice: mofur.blogspot.com)

Chcete změnit svůj stávající byt či zařídit novostavbu a nevíte si s tím rady? Můžete využít služeb našeho designového rádce.

Doporučujeme: novostavby Prahadeveloperské projekty Prahamezonetový byt Prahapůdní byty Prahabyt s terasou Prahaloftový byt Praha - byty bez realitky - byt s předzahrádkou Praha - pronájem bytu praha

Copyright © 2024

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328.

0.006 sec