Reality idnes

Nevýhody družstevních bytů jsou vykompenzovány nižší kupní cenou

Uvažujete o koupi družstevního bytu a stále si marně lámete hlavu nad tím, zda je právě družstevní vlastnictví tím pravým? Názory mnohých se na toto téma liší, jedni jsou pro a druzí proti. Ovšem nic není černé nebo bílé, jak se na první pohled může zdát.

Koupě družstevního bytu má sice určitá úskalí, ale stejně tak s sebou přináší i řadu výhod oproti koupi bytu v osobním vlastnictví.

Družstevní byty Prosek od společnosti Finep. 

Nižší cena družstevních bytů

Byty v družstevním vlastnictví jsou levnější než byty v osobním vlastnictví. Jednou z nesporných výhod družstevního bytu je tedy nižší cena, která často rozhoduje o konečném rozhodnutí. Navíc se rozdíl ve zmiňovaných druzích vlastnictví může pohybovat i v řádech několika set tisíc korun.

Stejně tak ušetříte i na dani z převodu nemovitosti, která se platí pouze u bytů v osobním vlastnictví. Na druhou stranu je nutné však dodat, že koupí družstevního bytu si nepořizujete nemovitost, ale pouze členství v družstvu.

Nevýhody členů družstva

Členství v družstvu s sebou nese několik zásadních problémů, které je nutné zvážit před koupí. Pokud si kupujete byt jako investici a plánujete ho pronajímat, pak můžete narazit. V tomto případě vám musí družstvo dát souhlas k pronajímání bytu.

Dobré je také vědět, že samotný rozhodovací proces je odlišný od společenství vlastníků jednotek. Členové nejvyššího orgánu družstva nemají každý po jednom hlasu. Jejich hlasy se liší podle velikosti spoluvlastněných podílů. Máte-li tedy garsonku, potom budete mít mnohem méně hlasů oproti čtyřpokojovému bytu.

Financování družstevního bytu hypotékou

Další problém může nastat při financování bytu hypotékou. Dříve byla koupě družstevního bytu na hypotéku zcela nemožná, dnes tomu naštěstí už tak není. I tak se ale nyní setkáte s určitým omezením.

Pokud nemáte dostatek peněz, pak dostanete hypotéku na družstevní byt pouze tehdy, budete-li ručit jinou nemovitostí. Družstevním bytem ručit nelze. Nutné je však také dodat, že nemovitost může vlastnit například někdo z rodiny.

Výhody nových družstevních projektů

I přestože se může na první pohled zdát, že družstevní vlastnictví se pomalu ale jistě vytrácí z trhu nemovitostí, opak je pravdou. Některé z nově vznikajících developerských projektů nabízí družstevní vlastnictví, díky čemuž si mohou bydlení pořídit i ti, kdo by jinak neměli šanci dostat úvěr na bydlení. Jednou z takových společností je i Finep, který v současnoti nabízí dva projekty formou družstevního vlastnictví - Britskou čtvrť na Barrandově a byty na Proseku. 

O úvěr na bydlení tak do banky nejdete žádat vy, ale sám developer. Ten založí družstvo a zájemcům o bydlení nabídne často zajímavější podmínky než banka. Většinou se jedná o splacení 20 až 30 % ceny bytu a zbytek je rozložen do splátek na několik let.

 

Doporučujeme: novostavby Prahadeveloperské projekty Prahamezonetový byt Prahapůdní byty Prahabyt s terasou Prahaloftový byt Praha - byty bez realitky - byt s předzahrádkou Praha - pronájem bytu praha

Copyright © 2024

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328.

0.007 sec