Hagibor

Pasivní dům: komfortní bydlení s nízkými účty za energie

Zvyšující se nároky na snižování emisí a velká finanční zátěž při vytápění rodinných domů stojí za vznikem úsporného pasivního bydlení. Jeho cílem je v co největší míře využívat energii z přírodních zdrojů a být co nejméně závislý na dodavatelích energií.

Nízkoenergetický nebo pasivní dům?

Nízkoenergetické domy jsou často mylně zaměňovány za pasivní. Zatímco nízkoenergetický dům snižuje energetickou náročnost prostřednictvím důkladného zateplení, pak konstrukce pasivního domu je zhotovena tak, aby v co největší míře využila přirozené zdroje. Těmi může být orientace obytných místností na jih a využití velkých oken s důrazem na prohřátí domu slunečním světlem.

Při návrhu pasivního domu je brána v potaz také účelná a jednoduchá dispozice a využití místních energetických zdrojů, kterými může být solární energie nebo výměník tepla.

U pasivního domu nesmí překročit roční potřeba tepla 15 kWh na m2 a zároveň roční efektivita energetických zdrojů přeměněných na teplo musí být nižší než 120 kWh na m2. Oproti tomu nízkoenergetický dům má maximálně povolenou roční spotřebu tepla do 50 kWh na m2.

Využití moderních technologií

U pasivních domů je největší důraz kladen na minimální energetickou závislost na dodavatelích energií. Vytápění je nejčastěji zajištěno tepelným čerpadlem nebo solárními panely.

Do celkových úspor se výrazně promítá také řízené větrání s rekuperací tepla. Tato technologie do bytu dodává čerstvý vzduch, který je předehřátý energií z teplého odpadního vzduchu.

Výhody pasivního domu

Nespornou výhodou pasivních domů jsou nízké energetické nároky, které oproti nízkoenergetickým domům jsou nižší o 25 až 30 %. Celkové roční náklady za energie u pasivního domu se tak pohybují pouze v řádech několika tisíců. Přičemž náklady na pořízení pasivního domu jsou pouze o 10 až 15 % vyšší než u nízkoenergetického domu.

Další výhodou je zdravé a ekologické bydlení. Vzduchová jednotka s prachovými filtry vytváří dokonalé klima pro alergiky a nezpůsobuje průvan. Navíc sluneční paprsky nejenže příjemně vyhřejí váš byt, ale také ho prosvětlí. 

Doporučujeme: novostavby Prahadeveloperské projekty Prahamezonetový byt Prahapůdní byty Prahabyt s terasou Prahaloftový byt Praha - byty bez realitky - byt s předzahrádkou Praha - pronájem bytu praha

Copyright © 2024

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328.

0.007 sec