Hagibor

Proč je dobré nepodcenit rezervační smlouvu při koupi nemovitosti?

Kupujete nemovitost a při prohlídce jednoho z bytů jste byly, doslova okouzleni na první pohled? Dispozice bytu přesně dle vašich představ, ideální čtvrté patro v osmipatrovém domě a překrásné okolí, kde vám zaručeně nebude nic chybět. Jenže za vámi v pořadí stojí hned několik dalších zájemců a vy máte strach, že vám ten po všech stránkách dokonalý byt někdo vyfoukne? Řešením je rezervační smlouva.

Co je rezervační smlouva?

Rezervační smlouvou se rozumí listina sepsaná před samotnou koupí nemovitosti. Uzavírá se jako smlouva nepojmenovaná dle občanského zákoníku. Smlouva musí být vždy písemná a podepsaná oběma zúčastněnými stranami, tedy jak kupujícím, tak i prodávajícím. Ten je často zastupován realitní kanceláří.

Vhodné však je, aby na rezervační smlouvě byl podpis prodávajícího v podobě majitele nemovitosti, i případné zmiňované makléřské společnosti. V opačném případě by se mohlo stát, že majitel o rezervační smlouvě nebude vědět a že nemovitost slíbí nebo rovnou prodá dalšímu zájemci.

Proč je důležité uzavřít rezervační smlouvu?

V případě, že si vyberete nemovitost, o kterou máte vážný zájem, ovšem v řadě za vámi stojí další desítka uchazečů, poté je právě vhodné podepsat rezervační smlouvu. Díky ní si kupující zajistí, že prodávající po danou dobu nebude jednat o koupi a převodu nemovitosti s jiným zájemcem. Ovšem pozor! Při podpisu smlouvy je nutné také zaplatit zálohu, tzv. rezervační poplatek, který je stanoven v rezervační smlouvě a který může být ve většině případů při odstoupení od smlouvy nevratný.

Jaká jsou úskalí rezervační smlouvy?

Pokud při první prohlídce rovnou podepisujete rezervační smlouvu, potom zbystřete. Možná že si zajistí prvenství, ale můžete také přijít o nemalou sumu peněz. Rezervační poplatek, který se skládá při podpisu smlouvy, je nutné v rezervační smlouvě ujednat jako část kupní ceny nemovitosti. Pokud si toto neohlídáte a poplatek zaplatíte, je možné, že po vás prodávající bude chtít ještě navíc celou kupní cenu nemovitosti.

Rezervační smlouvu je vhodné podepisovat, když opravdu o nemovitost stojíte, a zároveň je nutné před samotnou koupí ještě doladit pár „detailů“. Nejčastěji se jedná o získání hypotéky, prověření technického stavu nemovitosti a ověření správnosti kupní smlouvy advokátem. S čímž samozřejmě souvisí i fakt, co když odborník zjistí závadu, která vás od koupě odradí? Pro takové případy je nutné mít správně sepsanou rezervační smlouvu, ve které bude jasně stanoveno, že v případě skrytých vad, na které vás prodávající neupozornil, od koupě ustupujete a požadujete vrácení rezervačního poplatku.

Chcete-li se však vyhnout nepříjemnostem a dohadování, rozhodně je lepší nechat si nemovitost zkontrolovat odborníky ještě před podpisem rezervační smlouvy, a stejně tak mít předem zajištěný i hypoteční úvěr. 

Doporučujeme: novostavby Prahadeveloperské projekty Prahamezonetový byt Prahapůdní byty Prahabyt s terasou Prahaloftový byt Praha - byty bez realitky - byt s předzahrádkou Praha - pronájem bytu praha

Copyright © 2024

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328.

0.007 sec