Hagibor

Prodej novostaveb v roce 2015 zaznamenal rekordní úspěch

Rok 2015 byl pro realitní trh velmi úspěšný. Především v prodeji novostaveb zaznamenali developeři výrazný nárůst. Přes 7 000 prodaných bytů jen v Praze je tomu jasným důkazem. Loňský rok tak překonal nejednu prognózu a především se zapíše do historie developmentu.
 
Už první čtvrtletí roku 2015 přineslo rekord v podobě 1 850 prodaných bytů v novostavbách. Za prvním však nezaostává ani poslední čtvrtletí. I před koncem roku se v Praze prodalo přes 1 700 nových
 
Levné hypotéky zvýšily poptávku po vlastním bydlení
Důvodem rapidního nárůstu byly levné hypotéky. Právě nízké úrokové sazby dopomohly mnohým k finálnímu rozhodnutí o koupi bytu. O velkou část prodejů se postarali také investoři. Ti využili nemovitosti k uložení svých peněz. Zájem o vlastní bydlení v průběhu roku stoupal. Ke konci roku se proto výběr na realitním trhu zužoval. Ani to však domácnosti nepřimělo k dlouhodobému rozmýšlení a čekání. 
 
Největší zájem byl o menší bytové jednotky
I přes rostoucí ekonomiku, která jde ruku v ruce s růstem příjmů, byl největší zájem o byty s menším dispozičním řešením. Nejčastěji lidé poptávali bytové jednotky o dispozici 2+kk. Na druhém místě se nejlépe prodávaly bytové jednotky o dispozici 3+kk. Třetí místo poté zaujaly garsoniery.
Trend menších bytů se předpokládal, a tak developeři byli na poptávku trhu připraveni. Není divu, že většinu vystavěných a zkolaudovaných bytových domů tvořily novostavby s bytovými jednotkami o dispozičním řešení od 1+kk až po 3+kk.
 
Rok 2016 půjde ve šlépějích loňského roku?
Realitní trh v roce 2015 zaznamenal velký úspěch. Podle ekonomických odborníků tomu jinak nebude ani v tom letošním roce 2016. Ceny hypoték jsou stále na svém minimu a zájem o vlastní bydlení tak poroste. Developerské společnosti chtějí s nastartovanou výstavbou bytových projektů pokračovat a poptávku zcela uspokojit. Úspěch by však mohlo zkazit dlouhodobé neřešení legislativního rámce investic do nemovitostí.
 
Zdroj: kdechcibydlet.cz; ceskenoviny.cz; rychlapujcka-is.cz; hypoindex.cz

Doporučujeme: novostavby Prahadeveloperské projekty Prahamezonetový byt Prahapůdní byty Prahabyt s terasou Prahaloftový byt Praha - byty bez realitky - byt s předzahrádkou Praha - pronájem bytu praha

Copyright © 2024

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328.

0.006 sec