Hagibor

Stavební pozemky čeká výrazné zdražení

V posledních dnech se na realitním trhu čím dál více hovoří o zdražování stavebních pozemků. Může za to projednávaná novela zákona o dani z přidané hodnoty. Pokud dojde k jejímu schválení, dojde v příštím roce ke zdražení stavebních parcel minimálně o 15 %.

Patnáctiprocentní zdražení stavebních pozemků již není nezanedbatelný náklad. Při současné ceně pozemku 3 miliony korun bude cena v příštím roce navýšena minimálně o 450 000 korun. Tohoto zdražení se nemusí obávat osoby, které pozemek kupují od neplátců DPH, na které se odvod daně z přidané hodnoty nevztahuje. Jelikož ale většina osob nakupuje nemovitosti od developerských a makléřských společností, pak jistě bude DPH při koupi zohledněno.

Zvýšená cena stavebních pozemků bude znamenat také zdražení nových domů a bytů, jelikož tento náklad navíc zohlední developeři v cenách nemovitostí.

Čeho se novela zákona týká?

Novela zákona o dani z přidané hodnoty se týká jasného vymezení a zpřísnění výběrů DPH při prodeji stavebních parcel. Dosavadní právní úprava přinášela mnoho zmatků a nejasností ohledně odvodů DPH. Nebylo zcela jasné, v jakých případech se daň měla odvádět, a kdy stavební parcela byla od daně osvobozena. Kvůli nejasnému výkladu tak bylo účelově mnoho pozemků prodáno bez řádného odvedení daně z přidané hodnoty.

Proč dojde ke zdražení?

Novelizovaný zákon přinese zpřísnění výběru DPH a vymezí jasně daná kritéria, aby prodané nemovitosti nešly účelově od daně osvobodit. Tyto dodatečné náklady se promítnou na koncovém zákazníkovi, který DPH zaplatí v ceně nemovitosti.

Po příznivém období, které díky minimálním úrokovým sazbám přálo trhu s nemovitostmi, jenž výrazně přispíval k růstu české ekonomiky, s velkou pravděpodobností přijde od státu rána v podobě nenápadné novely zákona, která trh s nemovitostmi výrazně zpomalí nebo přímo dočasně zmrazí.

Aktuální nabídku pozemků je možné najít na našem webu - http://www.bytyprodejpraha.cz/vyhledavani/1/|typ=prodej|druh=4

Doporučujeme: novostavby Prahadeveloperské projekty Prahamezonetový byt Prahapůdní byty Prahabyt s terasou Prahaloftový byt Praha - byty bez realitky - byt s předzahrádkou Praha - pronájem bytu praha

Copyright © 2024

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328.

0.005 sec