Hagibor

Vláda schválila nové půjčky na bydlení pro mladé rodiny

Rodiny do 36 let s malým dítětem mohou nově žádat o státní půjčku na bydlení. Ta může být ve výši až 600 tisíc korun, maximálně však do poloviny ceny nového domu nebo bytu. Návrh ministerstva pro místní rozvoj ve středu schválila vláda, peníze půjdou ze Státního fondu rozvoje bydlení. 
 
Mladé rodiny nebo samoživitelé s dětmi mladšími šesti let mohou o tuto speciální půjčku žádat již tento měsíc. Úvěry se budou pohybovat od 50 do 600 tisíc korun a zájemci by na ně mohli dosáhnout do 30 dní od podání žádosti, pokud splní podmínky určené ministerstvem pro místní rozvoj. Kromě výše příjmů bude po žadateli požadováno prohlášení, že nedluží na zdravotním a sociálním pojištění. Nemovitost také musí být pořízena mimo záplavové území. 
 
Úroková sazba by se měla pohybovat okolo dvou procent, fixovaná bude po dobu 5 let. Konkrétní výše úroku se váže na základní referenční sazbu EU, jež je nyní na úrovni 0,46 procenta. Minimálně by se k ní přičítal jeden procentní bod, maximálně dva body. Maximální doba pro splácení je nastavena na 15 let, ve výjimečných případech to může být 21 let. Žadatel může úvěr kdykoliv předčasně splatit bez žádných sankcí.
 
Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová letos počítá s celkovým výdajem 100 miliónů korun, v případě velikého zájmu o tuto půjčku může částka ještě narůst. „Podle našich analýz by měl být roční zájem zhruba o 900 úvěrů, přičemž fond je schopen ročně uspokojit 1800 žadatelů,“ dodává Šlechtová.
 
Vláda o této půjčce již jednala před dvěma týdny, ale neshodla se na ní kvůli žádosti sociální demokracie o zvýšení věkové struktury.
 
Zdroje:domaci.ihned.cz; ekonomika.idnes.cz; zpravy.e15.cz; www.ctk.cz

Doporučujeme: novostavby Prahadeveloperské projekty Prahamezonetový byt Prahapůdní byty Prahabyt s terasou Prahaloftový byt Praha - byty bez realitky - byt s předzahrádkou Praha - pronájem bytu praha

Copyright © 2024

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328.

0.007 sec