Reality idnes

Za osobní vlastnictví se vyplatí připlatit

Kupujete byt a uvažujete nad tím, zda si pořídit bydlení v osobním vlastnictví nebo zda pár set tisíc korun ušetřit a investovat do družstevního bytu? Koupě nemovitosti není běžným nákupem jako koupě movitých věcí, proto ne vždy musí být vhodnější varianta ta, za kterou zaplatíte méně.

Je sice pravda, že družstevní byt je daleko finančně výhodnější. Ovšem jen co se počáteční investice týká.

Finanční stránka osobního vlastnictví

Byt v osobním vlastnictví často pořídíte dráž oproti družstevnímu bytu. Stejně tak budete muset také každoročně platit daň z nemovitosti, která se družstevních bytů netýká. Ostatní náklady jsou však dost podobné u obou druhů vlastnictví. Měsíční částka do fondu oprav se liší dle bytového domu. Většinou však záleží na velikosti vašeho bytu.

Mnozí také oceňují na osobním vlastnictví možnost koupě bytu na hypotéku, což u družstevního bytu nebývá tak snadné. A právě velmi často tento problém rozhodne.

S družstevním bytem máte pouze podíl

S koupí družstevního bytu nemáte nic víc než podíl v družstvu. Sami tak o ničem rozhodovat nemůžete. Zatímco byt v osobním vlastnictví je váš a nikdo vám nemůže nic zakazovat. Byt můžete pronajímat či zrekonstruovat, tedy koupit i jako investici.

Koupě bytu v osobním vlastnictví je totiž zároveň vaším majetkem, o kterém nemusíte rozhodovat s několika dalšími lidmi. Byt je váš, což také dokazuje zápis v katastru nemovitostí. V případě družstevního bytu jste vedeni pouze v evidenci družstva.

Na druhou stranou také v osobním vlastnictví si dejte pozor na dluhy. Nejen družstvo může být zadlužené, ale stejně tak i společné vlastnictví bytových jednotek.

Zhodnocení družstevního bytu

Pokud máte dostatek peněz na koupi družstevního bytu, pak i tato investice není tak černá, jak by se zprvu mohlo zdát. Důležité je však si na začátku uvědomit, že  u tohoto typu vlastnictví jsou určitá omezení, která s sebou ale přináší finanční výhody.

Nemusíte platit daň z nemovitosti, ušetříte často i několik set tisíc korun a celá koupě bude časově mnohem rychlejší než u osobního vlastnictví. Převod družstevního podílu je rychlý. Navíc u družstevních bytů máte šanci, že se časem převedou do osobního vlastnictví. Za převod sice v danou chvíli zaplatíte pár tisíc korun, ovšem rázem se váš byt zhodnotí až o 10 %.

 

Doporučujeme: novostavby Prahadeveloperské projekty Prahamezonetový byt Prahapůdní byty Prahabyt s terasou Prahaloftový byt Praha - byty bez realitky - byt s předzahrádkou Praha - pronájem bytu praha

Copyright © 2024

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328.

0.006 sec